Foto: TT/Arkiv

Polisen varnar för åldringsbrott – bedragare utger sig för att vara från banken

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har det inträffat flera åldringsbrott i trakterna kring Ljungby och Markaryd, där bedragare lurat till sig pengar från äldre personer genom att utge sig för att komma från banken och säga att den äldre utsatts för ett bedrägeri. Nu går polisen ut och varnar allmänheten.

– Vi måste öka medvetandegraden, så därför vill vi nå anhöriga till de äldre, så att de kan förmedla informationen, säger Roger Olsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby, Markaryd och Älmhult.

Lämnar ifrån sig kort och kod

Den senaste tidens åldringsbrott har gått till så att en äldre person blir uppringd av någon som utger sig jobba på en bank. “Banktjänstemannen” säger att den äldre blivit utsatt för ett bedrägeri och att banken behöver spärra kortet.

Den äldre ska sen lägga kort och kod i ett kuvert och sedan kommer en person från banken och hämtar kuvertet. När den äldre lämnat ifrån sig kort och kod, kan sedan bedragaren ta ut en stor summa pengar.

Mellan fem och tio anmälningar

De senaste dagarna har polisen fått in mellan fem och tio anmälningar om brott med det här tillvägagångsättet, vissa av dem har varit försök till brott. 

Är det här ett nytt tillvägagångsätt? 

– Det skulle jag vilja säga att det är. Det kommer hela tiden nya tillvägagångssätt. Nu uppger man att man kommer från en bank eller från polisen och sedan kommer man till platsen och hämtar kort och kod. Det har vi inte sett tidigare i den omfattningen som vi ser nu. Det är därför vi går ut och varnar, säger Roger Olsson.

För några år sedan var det vanligt att bedragare ringde och lurade av den äldre koden till bankdosan. Enligt Roger Olsson är den metoden inte lika vanlig längre och han tror att anledningen är att medvetenheten om det brottet ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.