Hör polisens presstalesperson Robert Loeffel om skjutningarna i Kalmar och Kronoberg. Foto: Carl Carlert

Polisen: ”Skjutningarna har ofta kopplingar till narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

I en unik kartläggning kan SVT nu visa var och när det har skjutits i Sverige sedan januari 2018. I helgen sköts en man till döds på öppen gata i Växjö och i oktober 2019 dog en kvinna efter att ha blivit skjuten i en lägenhet i Västervik.

Sammantaget handlar det dock om relativt få skjutningar i Kronbergs- och Kalmar län. Kronobergs län var länge förskonade från dödsskjutningar men under natten till lördag sköts en man i 30-årsåldern till döds i stadselen Araby.

– Att någon blir skjuten på öppen gata och senare avlider är väldigt ovanligt i Växjö, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Skjutningarna i Sverige

Sedan januari 2018 har det skett drygt 1 300 skjutningar i landet och 26 av dem skedde i Kalmar eller Kronobergs län. De flesta har skett utomhus men få personer har kommit till skada. Under dåden i de två länen har tre personer blivit skadade och två person avlidit.

En kvinna skjuten till döds 

I oktober 2019 dog en 24-årig kvinna i en lägenhet i Västervik efter ett skott i huvudet. Pojkvännen dömdes i tingsrätten till sex år och fyra månaders fängelse för vållande till annans död.

Fallet fick stor uppmärksamhet eftersom kvinnans mamma samlade in pengar och på egen hand drev fallet vidare till hovrätten för att få mannen dömd till ett strängare straff. Göta hovrätt slog dock fast tingsrättens dom.

Bland de tre personer som blivit skadade finns en man i 25-årsålderna som kniv- och skottskadades vid ett rån i Oskarshamn i januari 2020 och en man i 20-årsålderns som skadades efter en skottlossning i centrala Växjö i juni 2019.

Växjö sticker ut i statistiken 

10 av de 26 skjutningarna i Kalmar- och Kronobergs län har skett i Växjö och sex av dem i stadsdelen Araby, som betecknas av polisen som ett särskilt utsatt område. Skjutningarna i Växjö är enligt polisen oftast knutna till kriminella grupperingar och narkotikahantering.

Vilka är det som skjuter?

– Ofta handlar det om konflikter mellan kriminella grupperingar som vill markera mot varandra på ett eller anat sätt. Ofta när vi tittar närmare så finns det också kopplingar till narkotika, säger Robert Loeffel., polisen presstaletsperson Region Syd.

Så här gjorde vi databasen

Polisen för statistik över skjutningar i samhället. SVT har fått ta del av några av dessa uppgifter och har gjort en databas. I databasen finns bland annat uppgifter om brottsdatum, tidpunkt, om någon skadats eller avlidit, adress, typ av plats och geografiska koordinater.

Databasen har varit utgångspunkten i den granskning som vi har gjort när vi har tittat på var och när skjutningar har skett. Vi har velat få svar på viktiga frågor: Har skjutningarna ökat över tid? Kan vi se något mönster i var det skjuts? Har det blivit vanligare att det skjuts i tättbebyggda områden? Har antalet skjutningar ökat i våra storstäder eller på andra håll i landet? Utifrån databasen har vi sammanställt tabeller och statistik för att svara på frågorna.

Det kan finnas brister i polisens databas. I till exempel inrapporteringar kan det finnas felkodningar. På grund av detta har vi valt att begränsa vårt statistikuttag från och med 1 januari 2018.

Om du har hittat något fel i databasen, vänligen kontakta datajournalistik@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet