Foto: TT

Man allvarligt skadad efter polisingripande i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Under en insats i Norrliden i Kalmar hotades två poliser med ett tillhygge av en man som de skulle omhänderta. I tumultet skadades mannen och fördes allvarligt skadad till sjukhus för intensivvård.

På fredagsförmiddagen fick polisen en begäran från psykiatrin om att tvångsomhänderta en man på adress i Norrliden i Kalmar.

Men när handräckningen skulle ske, uppstod tumult inne i lägenheten där mannen skulle omhändertas, och han ska ha hotat polisen med någon form av tillhygge.

Därefter, när poliserna försökte få kontroll över mannen, så skadades han och fick föras med ambulans till länssjukhuset i Kalmar. Enligt sjukvården är mannen allvarligt skadad och är nu inlagd på intensiven.

”Inte använt skjutvapen”

Polisen vill inte säga vilken typ av tillhygge som poliserna hotades med, eller om det är samma tillhygge som ska ha skadat mannen själv. Enligt sjukvården ska mannen ha ådragit sig en sårskada.

– Jag kan säga att polisen har inte har använt något skjutvapen eller något av de andra vapnen eller hjälpmedel vi har, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör på polisens ledningscentral.

Polisen har nu upprättat en anmälan hos riksåklagaren för polismål som ska utreda händelsen, eftersom mannen skadades vid ett polisingripande.

Utreds som mordförsök

Man har också skrivit en anmälan om försök till mord på de poliser som befann sig i lägenheten:

– Det uppstår en så pass hotfull situation att vi rubricerar det som försök till mord, säger Rickard Lundqvist.

Lägenheten i Norrliden är nu avspärrad och polisen kommer att göra en teknisk undersökning på plats. Poliserna ska ha klarat sig oskadda, men var medtagna efter händelsen.

Uppdatering: Klockan 18.00 på fredagskvällen uppger länssjukhuset i Kalmar att mannen har lämnat intensivavdelningen och är flyttad till sjukhuset i Västervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.