Patric Grönberg visar upp elchockvapnet. Foto: SVT

Poliser ska börja använda elchockvapen

Publicerad

Just nu utbildas cirka 700 poliser i Sverige för att kunna börja använda elchockvapen. Lokalpolisområde Västervik är ett av områdena som är med i det två år långa försöksprojektet.

Försöksprojektet ska träda i kraft vid årsskiftet och pågå i två år. I polisregion syd är det mellan 50 och 100 poliser som är med i projektet och tanken är att se om elchockvapen bidrar till att polisen avlossar färre skott från sina skjutvapen och om vapnet bidrar till att skador på poliser och gärningsmän minskar.

– Man vill hitta ett vapen som ett komplement till övrig utrustning som polisen har för att minska det dödliga våldet när polisen ingriper. Vi vill ha ett mildare alternativ än skjutvapnet och nu ska elchockvapnet testas, säger polisinspektör Patric Grönberg.

TV: Så här fungerar elchockvapnet

Även om en person ska vara oskadd efter att ha fått ström i sig så finns det ändå risker med att använda elchockvapen.

– Vi ska inte skjuta mot gravida, barn och gamla människor. Vi ska inte skjuta mot människor som befinner sig på hög höjd för då kan de trilla ner och slå sig, vi ska inte skjuta mot människor som finns vid vatten till exempel en kajkant för det finns risk att personen ramlar i vattnet under krampen och det kan sluta illa, säger Patric Grönberg.

Men om man har hjärtproblem då?

– Undersökningar som finns visar att elchockvapen inte ska påverka hjärtat eller om en person har pacemaker, det visar forskning i de länder som använt vapnet under lång tid.

Smärtan försvinner

Reaktionerna från kollegorna som testat elchockvapnet har hittills varit positiva berättar Patric Grönberg.

– Efter att man har skjutit med elchockvapnet är du oskadd fem sekunder efteråt, till skillnad om man använder pepparspray för det kan ta lång tid innan det försvinner från ögonen, med en batong kan man råka skada en arm, och om man använder skjutvapen kan det bli allvarliga skador. Så det här är ett jättebra komplement, men kommer aldrig ersätta skjutvapnet, säger Patric Grönberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer