Foto: TT Bild/Polisförbundet

Polisfacket: ”Situationen är extremt allvarlig”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har polisfacket fått ta del av siffror som läckt ut från den interna utredningen som pågår om effekterna av polisens omorganisation.

– Det saknas extremt många poliser inom den operativa verksamheten, just nu behövs 200 poliser tillsättas för att nå upp i en rimlig arbetsmiljö i sydöstra Götaland där Växjö, Västervik, Karlskrona och Kalmar polisområde ingår, säger Tomas Stjernfeldt som är vice ordförande i Polisförbundet region Syd.

Tusentals outredda brott

Enligt polisfacket har polisens omorganisation slagit ut fel när kartan ritades om för samtliga polisområden i landet. Som en bieffekt har bland annat antalet anställda inom den operativa verksamheten blivit allt färre.

Just nu ligger omkring 6 000 outredda misstänkta brott från i år lagda på hög i polisområde sydöstra Götaland, 400 av dessa gäller grova brott som våldtäkter, mord och mordförsök.

– Det gör att många poliser får jobba övertid, belastningen är så pass hög att utredarna inte hinner med ärendena. Situationen är extremt allvarlig, säger Tomas Stjernfeldt.

Alarmerande siffror

Enligt siffror från i år slutar det tre poliser per dag i Sverige varav en av dessa går i pension, siffror som gör att den svenska poliskåren på omkring 20 000 anställda krymper allt mer. Dessutom lyckades inte Linnéuniversitetet i Växjö att fylla antalet platser för polisutbildningen.

– Om dessa siffror fortsätter i samma takt fram till årsskiftet kommer det att ha slutat omkring 1 000 poliser i år, det är alarmerande siffror, säger Tomas Stjernfeldt.

Hur påverkar det här samhällsklimatet?

– Det kan i förlängningen innebära att folk undviker polisanmäla brott eftersom polisen inte hinner med. Om vi når dit är vi farligt ute eftersom det blir allt fler dolda brott som blir svåra att hantera, något som de aktivt kriminella är medvetna om, säger Tomas Stjernfeldt.

Har polisens omorganisation hanterats för hastigt?

Man har nog inte förstått att polismyndigheten skiljer sig från andra myndigheter där man gjort liknande omorganisationer. Polisen har en operativ verksamhet som inte går att snåla in på hur som helst, säger Tomas Stjernfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.