Polisens hundförare Andreas Rubertsson med sin närmsta kollega – polishunden Crux

Polishunden Crux hyllas efter att ha spårat misstänkt mordbrännare

Publicerad

Polishunden Crux och hundföraren Andreas Rubertsson lyckades efter flera timmars spårning i snårig terräng söka sig fram till den man som misstänks ha anlagt branden i en lada i Solnebo utanför Vimmerby i lördags.

Polisen skriver i sociala medier att ”Tack vare polisens hundförare och polishunden Crux's uthållighet blev resultatet efter den uppmärksammade branden från lördagskvällen i Vimmerby lyckat!”

Flera timmars spårning

– Som hundpatrull söker vi spår från brottsplatsen och då hittade vi ett spår som gick därifrån som vi följde upp och så hittade vi fynd längs med spåret. Vi var ute ett bra tag, ett par timmar i alla fall, i tät och snårig terräng. Sedan kom vi fram till den misstänkte som gömde sig i skogen, säger Andreas Rubertsson.

Crux och Andreas Rubertsson har varit ett team sedan 2013 och under åren har polisen haft stor nytta av hundens goda förmåga att spåra.

– Jag är jätteglad att jag fått ha Crux vid min sida. Han har hittat åtskilliga försvunna personer och det har många gånger varit skillnaden mellan liv och död.  Och han har också gjort många bra spårningar där vi gripit tjuvar.

Misstänks ha anlagt branden

Det var i vid 15-tiden lördagen den 12 januari som en ladugård i Solnebo utanför Vimmerby brann ner till grunden. Polisen misstänkte att branden var anlagd. Och samma kväll kunde alltså Crux och hans hundförare hitta den man som misstänks ha startat branden.

– Det är fantastiskt vilken nytta vi har av hund. Som i det här fallet så hade det inte blivit ett så snabbt gripande. Det är ingen människa som hade lyckats lukta sig till det, säger Andreas Rubertsson.

Den misstänkte mannen som varit anhållen släpptes under tisdagseftermiddagen, han är fortfarande misstänkt för mordbrand men enligt åklagaren finns inte tillräckligt starka skäl till att begära honom häktad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet