Foto: TT

Polisman omplaceras efter rasistiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman som på en ljudinspelning hörs säga ”åk hem din jävla arabjävel, åk hem till ditt jävla land” tas nu ur yttre tjänst.

Polisen omplaceras till inre tjänst på grund av sitt agerande när Ahad Nobakth avvisades från ett asylboende i Emmaboda. En utredning har också inletts.

– Efter att ha tagit del av den ljudinspelning som idag förekommer i medierna, har vi upprättat en anmälan som lämnats över till särskilda utredningar. De ska nu utreda omständigheterna kring ingripandet och polismannens agerande, säger Per Olof Söyseth, biträdande polisområdeschef i sydöstra Götaland.

Anmälan gäller misshandel, olaga hot och förolämpning. Händelsen ska nu utredas under ledning av chefsåklagare Jan Pernvi vid särskilda åklagarkammaren, som beslutat att en förundersökning ska inledas.

Omplaceringen kommer att gälla så länge utredningen mot polisen pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tumult på asylboende i Emmaboda

Mer i ämnet