Peo Söyseth, tf polismästare i polisområde Kalmar Kronoberg anser att cheferna gjorde fel när de inte anmälde befälet när de uppdagades att han ofredat kvinnliga kollegor. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Polismästaren om åtalade polisen: ”Borde aldrig ha fått chefsjobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av det kritiserade befälet till en ny chefstjänst i Växjö var ett misstag och cheferna agerade fel när de inte gjorde en polisanmälan när mannens beteende mot kvinnliga kollegor uppdagades. Det säger polismästare Peo Söyseth till SVT Nyheter Småland.

Flera år innan befälet fick ett nytt jobb i Växjö hade flera incidenter uppdagats och kommit till chefernas kännedom i det lokalpolisområde han var verksam i. Men man bedömde att det som hänt inte var brottsligt och anmälde det därför inte. Mannen togs in för samtal med chefen och fick be flera kvinnor om ursäkt, men därefter var frågan utagerad.

– Mot bakgrund mot att det nu väckts åtal så var bedömningen att det här skulle vara ett arbetsmiljöproblem en felaktig bedömning som gjordes där och då. Jag har ingen förklaring till varför man bedömde det på det viset, säger Peo Söyseth som är tillförordnad polismästare i polisområde Kalmar Kronoberg.

Rekryterande chef kände till rykten

När befälet blev aktuell för chefstjänsten i Växjö hade den ansvariga chefen i Växjö nåtts av rykten om händelser där befälet varit inblandad, berättar Peo Söyseth.

– Han försökte gå till botten med ryktet för att bringa någon klarhet i det. Men han nådde inte hela vägen fram, uppgifterna kunde inte styrkas på något sätt. Och då blev det så att han flyttades från en chefsfunktion till en annan i Växjö.

Hur ser ni på den rekryteringen idag?

– Den hade överhuvudtaget aldrig inträffat. Det är inte aktuellt.

Vill att han avskedas om han döms

Peo Söyseth understryker att befälet ännu inte är dömd för något, men blir han det har polisen i region syd yrkat på att mannen avskedas. Polisens personalansvarsnämnd anser däremot att om han bara döms för en av åtalspunkterna så kan han behålla sin anställning.

Skulle det innebära att han får vara kvar som chef då?

– Jag vill inte uttala mig specifikt i det här fallet, men det finns goda möjligheter inom ramen för arbetsrätten att avsluta funktioner och verkställa omplaceringar, säger Peo Söyseth.

Kvinnan bytte jobb

Kvinnan som anmälde befälet efter julfesten i Växjö valde att byta jobb efter händelsen. Hon arbetar nu på en annan del av polisen. Befälet har sedan händelsen anmäldes i våras varit sjukskriven, men innehar samma chefstjänst.

Är det rimligt att kvinnor som utsätts för ofredanden ska behöva flytta på sig?

– Det är fullständigt orimligt och det är absolut inte okej.

Ska gå utbildningar under hösten

Under hösten kommer flera av lokalpolisområdena i Kalmar och Kronoberg ha tvådagarskonferenser med utbildning i ”mjuka värden” säger Peo Söyseth. En av de saker man då kommer att lägga fokus på är sexuella ofredanden.

Kommer även cheferna få den här utbildningen?

– Jag tror det viktigaste är att cheferna tillsammans med personalen får sätta sig ner och diskutera vilka förväntningar som finns på hur vi ska agera. Och från vår sida som överordnade chefer är det viktigt att vi jobbar vidare med kommunikationen att det här är absolut inte okej. Händer detta så blir man anmäld och riskerar att både avskedas och omplaceras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.