• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Politiker polisanmälda för bedrägeri

Företagare har polisanmält politiker i Emmaboda kommun för att ha struntat i upphandling innan ett byggrådgivningsföretag anlitades.

För ett par veckor sedan avslöjade nyhetssajten 24Emmaboda att Emmaboda kommun, utan upphandling, hade konsulterat ett byggrådgivningsföretag för en prislapp på flera miljoner kronor. Nu har två företagare i kommunen polisanmält tre personer som jobbade med detta på kommunen, enligt tidningen Barometern.

”Vänskapskorruption”

En av dem som har polisanmält de här personerna är den före detta politikern Åke Ohlsson som säger att brottsrubriceringen troligen kommer att handla om bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

– Det får inte vara vänskapskorruption i kommunen. Därför polisanmälde vi, säger Åke Ohlsson till Barometern.

Vid köp av material eller tjänster för mer än drygt en halv miljon kronor ska en myndighet ta in anbud från olika aktörer på marknaden för att kunna välja det bästa alternativet. I det här fallet gällde affärerna, som alltså har gjorts utan upphandling, projektledning och besiktningar för att bland annat bygga en förskola med nio avdelningar.

LÄS MER: Emmaboda tog in lokalt företag utan upphandling

”Fick inte besked”

Per Sigvardsson (S) är en av de ansvariga politikerna och har tidigare sagt till SVT att han inte hade fått besked om att maxbeloppet, för när upphandling krävs, hade uppnåtts i den här affären.

– Det är inte lätt att avbryta ett pågående arbete, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer