Politikerna i Borgholm avstår sina arvoden till förmån för flyktingarna från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

När Borgholms hade fullmäktigemöte i måndags väcktes förslaget om att ledamöterna skulle skänka det mötesarvode de annars hade rätt till. Pengarna går i stället till presentkort som kan användas av flyktingar från Ukraina.

– Hittills har två tredjedelar av de 32 ledamöter som deltog valt att betala. Och jag tror att alla som kan också kommer att vilja betala, säger Ilko Corkovic, socialdemokratiskt kommunalråd i Borgholm.

Han säger att initiativet till politikernas insamling är ett sätt för politikerna att visa att de vill vara med och medverka till att samla in pengar till flyktingarna från Ukraina som nyligen kommit till Borgholm.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

”En fin gest”

350 kronor per person och möte har kommunfullmäktiges ledamöter i Borgholm rätt till. Totalsumman kan alltså komma upp i drygt 11 000 kronor.

– Det blir ju inte så mycket pengar, men vi ser det som en fin gest. Och pengarna som samlas in kommer vi att köpa presentkort för från vår centrumförening, säger han.

Presentkorten kommer sedan de flyktingar som nyligen kom till Kapelludden i Borgholm att få.

Hoppas på spridning

Nu hoppas politikerna i Borgholm att deras initiativ ska sprida sig till andra politiker i landet.

– Jag är övertygad om att många kommer att följa vårt exempel, säger Ilko Corkovic. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet