Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den rekryterade mannen har en gedigen erfarenhet från skogsindustrin vilket är svårt att hitta, säger förvaltningschefen Patrik Ivarsson. Foto: TT, SVT

Politikers man fick jobb som inte utannonserats – Uppvidinge ser över policy

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun anställde toppolitikerns make utan att tjänsten annonserades ut. Även om agerandet inte bröt mot lagen ska kommunen nu se över sin policy.

Det är maken till den S-märkta ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden, Marie Hammarström-Linnér, som nyligen anställdes för att jobba med skogsförvaltning och markfrågor.

Patrik Ivarsson är förvaltningschef för samhällsserviceförvaltningen i Uppvidinge. Enligt honom gjorde kommunen en bra rekrytering.

– Han hade en gedigen erfarenhet med tre år på skogsbruksgymnasiet, tre år på skogsmästarlinjen och nitton års erfarenhet från ett stort skogsbolag. Och det är svårt att hitta den kompetensen i en liten kommun, säger Patrik Ivarsson till SVT Nyheter Småland.

Ska se över policy för annonsering

Det finns dessutom inga formella krav på att kommunala tjänster ska annonseras ut. Det tidigare lagkravet på att alla tjänster ska läggas ut på offentlig arbetsförmedling togs bort 2007.

Ändå säger Patrik Ivarsson att uppmärksamheten kring deras senaste rekrytering lett till att kommunen ska se över sin annonseringspolicy.

– Vi måste se över vår policy för hur vi ska annonsera och verkligen jobba med den frågan.

Är inte det här extra viktigt när den man anställer är gift med en person som jobbar politiskt i kommunen?

– Ja, det kan man tänka sig, men de är ju inte på samma avdelningar utan på två olika nämnder.

Men det var inget ni funderade över?

– Nej, det var det inte, säger Patrik Ivarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer