Arkivbild. Socialnämnden i Kalmar kommun har tidigare sagt nej till att ge Drömhotellet ekonomiskt stöd. Foto: TT

Politisk vändning – Drömhotellet får pengar

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun totalvänder kring det ideella initiativet Drömhotellet i Mörbylånga där 36 asylsökande ungdomar bor. Drömhotellet får nu 100 000 kronor av kommunen.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om problemen för asylsökande som fyllt 18 år. Då övergår nämligen ansvaret från kommunerna till Migrationsverket, och det innebär ofta att de asylsökande tvingas flytta till en ny kommun och lämna både sin skola och sina vänner.

Regeringen har delat ut ett ekonomiskt stöd till landets kommuner för att de ska kunna hjälpa de här ungdomarna. Hur de olika kommunerna agerat för att hjälpa de asylsökande att stanna är olika.

På ett övergivet hotell i Mörbylånga bor 36 ungdomar från Afghanistan som befinner sig i den här situationen, något som Barometern var först med att berätta.

Drömhotellet, som det kallas, drivs av två ideellt arbetande kvinnor. De har ansökt om att få ta del av regeringspengarna hos flera närliggande kommuner.

– De här ungdomarna vill vara kvar med sina vänner, gå kvar i samma skola och hålla på med samma skolaktiviteter. Känslan av sammanhang helt enkelt, säger Helena Isaksson Baeck som är en av de två som startat Drömhotellet.

Ändrade inställning

Socialnämnden i Kalmar kommun har tidigare sagt nej till att ge Drömhotellet ekonomiskt stöd, men nu har politikerna ändrat sig.

Under tisdagen beslutade de att ge 100 000 kronor till Drömhotellet.

– Vi är tacksamma för att vi kan lösa hyran till mars, men samtidigt förvånade över att kommunerna inte tagit ansvar för de här ungdomarna tidigare, säger Helena Isaksson Baeck.

Helena Isaksson Baeck har ännu inte fått något besked om Mörbylånga kommun kommer att ge något stöd till Drömhotellet. Inte heller Borgholm eller Torsås har svarat.

– Vi måste fortsätta jobba gratis. Vi kan inte anställa någon, vilket betyder att vi får lägga all semester och fritid på det här. Vi vill inte se ungdomar som är utsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.