Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Albin Wiberg och Isabelle Bergstrand har planerat hela våren inför premiären i det gamla pappersbruket. Foto: SVT

Stängt i 30 år – nu öppnas pappersbruket upp för konsten

Uppdaterad
Publicerad

600 kvadratmeter öppnas upp för konst i Edsbruk. Det gamla brukslokalerna i norra delen av Västerviks kommun har varit stängda i närmare trettio år. Under våren har konstnären Albin Wiberg och Isabelle Bergstrand planerat för premiären. Och i framtiden vill de öppna upp fler av fabrikens lokaler – och skapa en större och permanent konsthall.

– Tanken var att vi ville göra något stort med fabrikslokalerna men nu börjar vi lite mindre och utvecklar efter hand, säger Isabelle Bergstrand, projektledare.

Under söndagen öppnas utställningen där också etablerade konstnären Albin Wiberg från Västervik visar upp ett stort antal av sina nymålade tavlor. Konsten är anpassad för miljön där den ska visas, men speglar också läget i världen med den pågående pandemin.

– Jag tror att många kommer att komma hit både för att se vad som döljer sig i de här gamla fabrikslokalerna och för att se konsten.

Lokalen viktigast

Albin Wiberg har ställt ut i bland annat New York, Budapest och Stockholm. Och nu i bruksorten Edsbruk med knappt trehundra invånare.

– Lokalerna och utrymmet man ställer ut i är oftast viktigare än själva platsen. Jag gillar landsbygden där folk är intresserade av att gå och besöka i stort sätt vad som än händer.

Har koll på säkerheten

Isabelle Bergstrand som driver ett konstkafé på orten kom på idén att skapa ett slags konsthall i lokalerna. Hon har varit med i processen och har även sett till att säkerheten ska fungera.

– Vi kommer naturligtvis att begränsa antalet besökare om det behövs. Vi har också städat upp och sett till att inga lösa föremål kan ramla ner. Och satt upp skyltar för nödutgångar, säger hon.

Utställningen pågår under hela sommaren med fri entré.

Titta på klippet för att höra mer om utställningen och Albin Wibergs konst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer