Smittspårarna i Kronoberg har fått för mycket att göra. Foto: Adam Ihse / TT

Pressat läge – smittspårarna i Kronoberg hinner inte med

Uppdaterad
Publicerad

Läget är just nu ansträngt vid smittspårningen inom Region Kronoberg. På grund av de många nya positiva covid-fallen i länet hinner man inte med att ringa upp alla som testat positivt, och får nu ta in extrapersonal.

Normalt ska en person som testat positivt för covid-19 kontaktas av smittspårningen inom tre dagar, men på grund av det pressade läget kan nu kontakttiden bli betydligt längre. En risk, eftersom syftet med smittspårningen är just att snabbt begränsa smittspridningen och kartlägga vilka som kan ha smittats.

Smittade får smittspåra själva

Nu hoppas regionen att de som fått ett positivt besked själva kan ta ansvar för smittspårningen.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– På grund av det pressade läget med ökad smittspridning är det än viktigare att de personer som får positivt provsvar själva informerar sina hushållskontakter och andra nära kontakter, säger Yvonne Hellsten, verksamhetschef samordningsenheten i ett pressmeddelande.

Den som testat positivt ombeds bland annat att informera alla personer som den vistats närmare än två meter ifrån i sammanlagt minst 15 minuter 48 timmar innan den själv började uppvisa symptom (se faktaruta).

Tar in pensionärer

För att möta det ökade behovet av smittspårning kommer regionen nu ta in mer timanställd personal till smittspårningen och även försöka vända sig till nyligen pensionerade undersköterskor och medicinska sekreterare.

ARKIV: Även när deltavarienten kom fick smittspårarna problem

Detta gäller för den som fått ett positivt provsvar

• Informera personer i ditt hushåll, samt andra nära kontakter (inom 2 meter och längre tid än sammanlagt 15 minuter under ett dygn) som kan ha utsatts för smitta (från och med 48 timmar före symtomdebut). Om du inte haft några symtom räknas det från dagen du tog prov

• Hushållskontakter ska stanna hemma och undvika kontakt med andra så långt det är möjligt under 7 dagar, förutsatt att de inte haft covid-19 senaste 6 månaderna

• Hushållskontakter som har symtom ska testa sig så snart som möjligt (närmsta vardag)

• Symtomfria, oavsett vaccinationsstatus, hushållskontakter ska provtas dag 5 från ditt provtagningsdatum

• Nära kontakter (ej hushållskontakter) med symtom ska testa sig direkt och stanna hemma i väntan på provsvar

• Ovaccinerade, symtomfria nära kontakter ska provta sig direkt och dag 5 och undvika nära kontakt med andra under 7 dagar från exponering

• Nära kontakter som är vaccinerade med minst två doser samt symtomfria behöver ej provta sig, om de inte jobbar inom vård och omsorg

Källa: Region Kronoberg, 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet