Foto: Gustav Nyberg

Växjö pride gav mersmak

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den första pridefestivalen i Växjö nu är avslutad pustar arrangörerna ut och

En marsch för att stötta HBT-personer arrangerades i Växjö på lördagen.

Växjös pridevecka nådde sin höjdpunkt på lördagen då 2500 personer deltog i karnevalståget som vandrade genom Växjö. Marschen avslutades med en konsert i Linnéparken. Där talade också Mona Sahlin, den förre S-ledaren. Den stora avslutningen av Växjö Pride 2014 hölls i Domkyrkan på söndagen med en så kallad regnbågsmässa.

– Veckan har varit helt fantastisk, vi är så glada! Man vågade inte tro att det skulle bli så här bra, säger Andreas Dahl som är programansvarig för Växjö Pride.

Är i chock

Ställningstagande för HBT-personer inom sport och idrott har gått som en löpeld genom Sverige senaste tiden. Smålands idrottsförbund var ett exempel på detta som gick med i marschen med sin banderoll. Där återfanns också flaggor från flera av Växjös idrottsklubbar, bland andra Växjö Lakers och Östers IF.

– Vi är lite i chock faktiskt att Växjö har tagit emot det så bra och att Växjö verkligen visat att här ska det vara en Pride, och den är viktig. Det känns fantastiskt!

Siktar mot nästa år

Arrangemanget Pride Växjö är till för att förbättra livssituationen för HBTQ-personer och skapa förutsättningar för ett öppet, friare och mer inkluderande samhälle, säger arrangörerna i sin programförklaring. Och arrangörerna planerar redan nu att följa upp med en ny pridefestival nästa år.

– Det skulle vara svårt att inte göra en Pride nästa år. Det måste vara en Pride i Växjö varje år, så är det, avslutar Andreas Dahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.