Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir en pridevecka i Kalmar även 2023, berättar Helen Nilsson från länsstyrelsen. Foto: SVT

Prideveckan blir av i Kalmar – länsstyrelsen styr upp

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en pridevecka i Kalmar län i år igen, det meddelade Länsstyrelsen i Kalmar på måndagen.

Prideveckan i Kalmar län blir av i höst, mellan den 18 och 24 september 2023. Länsstyrelsen ska samordna veckan tillsammans med kommuner och andra aktörer.

– Eftersom det finns en inövad tradition är det viktigt att upprätthålla den. Alla i länet är välkomna att höra av sig med programpunkter för veckan, så ser vi till att det kommer ut ett program och att saker inte krockar med varann, säger Helen Nilsson, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Kalmar.

Kalmar

Prideparaden

Men om det blir en prideparad är i nuläget inte bestämt. Enligt länsstyrelsen finns det planer på en prideparad både i Oskarshamns och Kalmar kommun.

– Vi tror och hoppas det blir en parad, det är fritt fram. Men det är ett stort arbete att anordna en parad, det är säkerhetsfrågor och en massa kostnader, så där behövs ett samarbete med kommunnen, så vi får se, säger Helen Nilsson.

Förra året höll det på att inte bli en prideparad, då Kalmarsunds pride, föreningen som organiserar prideparaden, upplöstes på grund av bristande engagemang. Det slutade med att Stadsmissionen och Kalmar city arrangerade folkfesten istället.

Se när pridetåget dansade genom Kalmar år 2022:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Kalmar pride 2022 i videoklippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet