Prins Daniel på Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Prins Daniel till eleverna: ”Vi vill att ni ska våga”

Publicerad

Tillsammans med en rad framgångsrika företagare föreläste prins Daniel under onsdagen för elever på Linnéuniversitetet och Katedralskolan i Växjö. Ett av målen var att få eleverna att våga satsa på en karriär som egenföretagare.

Aulan på Katedralskolan var under förmiddagen fylld till sista plats när prinsen fanns på scen tillsammans med entreprenörerna Jarno Vanhatapio, Sara Wimmercranz och Anna Stenberg.

– Vårt mål och vår vision är att alla som vill bli egenföretagare ska våga ta steget, för så är det inte riktigt idag, sa prins Daniel.

Föreläsningarna i Växjö är del i satsningen Prins Daniels Fellowship som är ett samarbete mellan Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, prins Daniel och framstående entreprenörer och företagsledare.

En av dem som fanns på plats för att lyssna var Cajsa Gunnarsson, som läser ekonomi på Katedralskolan.

– Det var väldigt inspirerande att lyssna och höra om hur de på scen verkligen tagit varsin väg till framgång och att vi också kan ta vår egen väg, sa hon.

”Kan de här nötterna så kan jag”

Prins Daniel drev tidigare ett gym som egenföretagare och trycker bland annat på hur viktigt det är att skapa en atmosfär kring egenföretagande som är mer tillåtande när det gäller risktagande och misslyckande.

– Misslyckanden ger erfarenheter och det finns väl nästan inget framgångsrikt företag idag som inte misslyckats på vägen. Hela livet handlar ju om att skaffa sig erfarenheter. Vi kallar det misslyckanden, men skulle lika gärna kunna kalla det erfarenheter istället, sa prins Daniel till SVT efter föreläsningen.

Tidigare hade han mötts av kraftiga applåder från eleverna när han avslutat med orden:

– Hoppas att ni känner att inget är omöjligt. Det är inte säkert att det första företag ni satsar på kommer att lyckas, men då går ni vidare med nästa och till slut lyckas det. Vi vill att ni efter den här dagen ska känna att ”Fasen, kan de här nötterna på scen lyckas, inklusive mig själv då, så kan jag”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer