PRO:s årliga matprisundersökning • Kalmar dyrare än Kronoberg

Publicerad

42 procent – så mycket mer kostade den dyraste matkassen jämfört med den billigaste i PRO:s årliga matprisundersökning där man jämfört 34 vanliga basvaror i 695 butiker.

De billigaste matkassarna fanns i Värmland, och kostade 672,85 kronor och den dyraste fanns i Uppsala, och kostade 957,60 kronor. 

Kronobergs län kostade matkassen i genomsnitt 794,52 kronor och i Kalmar län 803,96 kronor. Båda våra län hamnar kring mitten på listan.

Dyrare i mindre butiker 

Ola Nilsson, konsumentsakkunnig på PRO vill att undersökningen ska fungera som en ögonöppnare för allmänheten. 

– Det är många som är hänvisade att gå till sin närbutik i bostadsområdet och tycker att det är en jätteviktig del för livskvalitén att kunna göra det, men de ska också veta om att det är betydligt dyrare, säger han till TT. 

Pensionärerna jämförde även prisskillnaden mellan fysiska butiker och samma produkter på nätet. Undersökningen visade att det i genomsnitt blev 12 procent dyrare att handla på nätet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.