Tisdagens tekniska problem med bokningsystemen var åtgärdade under onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tekniska problem med vaccinationsbokningen åtgärdade

Uppdaterad
Publicerad

Personer födda 1961 och tidigare kunde under tisdagen inte att boka tider för vaccination mot covid-19 hos Region Kronoberg. Vid lunchtid på onsdagen meddelade regionen att problemet är löst och att det nu återigen går att boka vaccinationstid. Enligt regionen berodde felet på att två olika bokningssystem har krockat.

De tekniska problemen var kopplade till de externt upphandlade aktörer som vaccinerar i fas 3 och att deras bokningssystem inte fungerade ihop med regionens bokningssystem. Detta medförde att det under tisdagen var omöjligt att boka vaccintider på sina håll i Kronoberg.

Under onsdagen var problemet åtgärdat och det är nu möjligt att boka sig för vaccination mot covid-19.

– Nu är vi igång och alla bokningssidor ligger uppe. Vi beklagar att det varit problem och förstår att det orsakat frustration, men alla kommer att få sitt vaccin. Hittar man ingen tid nu beror det på att det är fullbokat. Nya tider läggs ut succesivt, säger Annika Laine Tigerhielm, samordnare av vaccinationen, i ett pressmeddelande.

”Följ prioriteringsordningen”

Ett exempel från gårdagen är vaccinationcentralen i Tipshallen i Växjö, där gick det under tisdagen inte att boka sig för vaccination om man tillhörde åldersgruppen 60-64 år.

Regionen uppmanar nu kronobergarna att följa och respektera prioriteringsordningen.

– Vi vill vara tydliga med att det nu är personer födda 1961 eller tidigare som är välkomna att boka tid, och ber samtliga att respektera detta. Det är risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 som styr vilka som får vaccin först. Den tydligaste riskfaktorn är ålder, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande.

Senast på tisdag nästa vecka kommer alla som vill kunna ha bokat sin tid, enligt regionen – bara det levereras tillräckligt med vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer