”Fråga först och spruta sen” – problemen med kackerlackor minskar

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 minskade saneringsinsatserna mot kackerlackor i hela Sverige, och så även i Smålandslänen, det visar statistik från Anticimex. Bakom ligger utbildning av fastighetsägare och bättre fällor.

– Förr i tiden sprutade man först och frågade sedan, nu gör vi tvärt om, säger Glenn Gustavsson, skadedjursbekämapre på Anticimex i Växjö.

Antalet saneringar mot kackerlackor minskade med 21 procent i landet mellan 2018 och 2019. Småland är inget undantag. I Kronoberg gick det från 93 till 63, i Kalmar län från 90 till 55 och i Jönköpings län från 129 till 107 saneringar.

Utbildning viktig

Bakom minskningen ligger enligt Glenn Gustavsson två saker. Utbildning och bättre tekniska hjälpmedel. Man satsar helt enkelt på att utbilda fastighetsägare för att de inte ska skapa miljöer som kackerlackorna trivs i.

Sedan har man slutat att bara spruta ut gift. I stället sätter man upp fällor med lockbete.

– När vi började använda beten i bekämpningen har vi kunnat locka fram kackerlackorna för mer effektiva saneringar, säger Glenn Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.