Henning Grammelstorff bor nära kyrkan i Ingelstad. Han brukar hjälpa Folke Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Folkes granne: Problemen med muren kända innan byggstarten

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med den nybyggda trappan på kyrkogården i Ingelstad påpekades redan innan den var byggd. Men kyrkan hävdade att det var för sent att ändra i ritningen, det säger Henning Grammelstoff som idag hjälper Folke vid kyrkobesöken.

Henning Grammelstoff bor nästan granne med Folke Svensson och har engagerat sig i Folkes sak.

Enligt Henning Grammelstoff påtalade anställda vid kyrkan att det måste byggas en ramp för rörelsehindrade redan i planeringsstadiet av den nya muren och trappan vid kyrkogården. Men svaret då ska ha varit att det var för sent att göra förändringar i ritningarna.

– Det var därför som det inte blev en ramp, för att det inte gick att lösa problemet med ritningarna, det säger Henning.

”Känner jag inte igen”

Kyrkan säger sig dock inte känna igen de uppgifterna.

– Jag har inte hört det uttalandet från mina anställda på kyrkogården i Östra Torsås, att det inte skulle gå att ändra på ritningarna, säger Mats Lindblad, förvaltningschef för Svenska kyrkan i Växjö.

Många är upprörda

Efter att SVT publicerade första klippet med Folke Svensson så har reaktionerna på sociala medier varit starka. Även Neuroförbundet har reagerat och sagt att kyrkan bryter mot bygglagen.

Kyrkan har i sin tur förklarat att en ramp på denna platsen skulle bli 15 meter lång och att det inte kan byggas utan tillstånd, något som tar tid att få fram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.