Foto: TT/Hasse Holmberg & Ulf Sirborn/KI

Professor: ”Man bör vara extra försiktig med barn”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga dokumenterade fall av ftalat-förgiftning hos människor, men de värsta ämnena bör ändå undvikas menar toxikologen Annika Hanberg.

Annika Hanberg är professor i toxikologi på Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet. Mycket av hennes forskning handlar om hormonstörande ämnen, som just ftalater, den grupp av ämnen som många oroar sig för.

– Jag tycker inte man ska vara jätteorolig, däremot är det många av de här hormonstörande kemikalierna som bland annat finns i plastprodukter som vi vet kan skada foster och barn, säger hon.

Inga dokumenterade fall hos människor

Ftalater används bland annat till att mjukgöra plast, och har använts en längre tid. Studier har gjorts, och görs fortfarande, på vilken påverkan det kan ha på människan.

– Det finns inga dokumenterade fall på ftalatpåverkan hos människor. Men i djurförsök har man sett att det kan skapa hormonstörningar vilket kan leda till en ökad risk för infertilitet, beteendeförändringar och sådant, säger Annika Hanberg.

Svårstuderade kemikalier

Den påverkan som sker är dock ingen så kallad akut förgiftning, vilket gör den svår att studera. Påverkan sker mer subtilt och över en längre tid, vilket gör att även många andra faktorer kan spela in i hormonstörningarna. Det forskarna tror kan påverkas något negativt är bland annat barns inlärningsförmåga, koncentrationsförmåga, immunförsvar och fertilitet senare i livet.

– Påverkan är inte så stor att man kan se en drastisk effekt på enskilda individer. Jag vet inte om risken att ftalater bidrar till de här problemen är försvinnande liten, men vissa individer är mer känsliga än andra, säger Annika Hanberg.

Kemisten Therese Birath på miljökontoret i Jönköping nämner att barn kan utveckla fetma, diabetes och bli infertila. Vad säger du?

– Nej, jag skulle inte säga det så. Många av de här kemikalierna har funnits runt oss ett tag och så drastiska effekter ser vi inte. Men det kan vara illa nog om de påverkar mer subtilt.

Vad ska förskolor och oroliga föräldrar tänka på?

– Jag tycker man ska vara extra försiktig när det gäller små barn, sen måste det vägas mot andra faktorer. Risker med andra material, kostnader och annat.

Här kan du läsa mer om olika kemikalier, så som ftalater, som kan orsaka hälsoeffekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.