Tävling ska få barn att gå själva till skolan

Publicerad

Nu ska det bli slut på allt skjutsande till och från skolan – om Energimyndigheten och Kalmar kommun får bestämma. ”På egna ben” är ett projekt som lanserades med målet att barnen ska ta sig på egna ben till skolan.

– Ju yngre barnen är desto mer följer föräldrarna med till skolan. Men de behöver all rörelse de kan få, att få pulshöjande aktivitet innan och under skoltid är bra, säger Johanna Bengtsson, lärare på Lindsdalskolan.

Enligt Kalmar kommun blir det allt vanligare att föräldrar skjutsar sina barn till skolan, vilket de menar leder till en besvärlig trafiksituation. Dessutom påverkas klimatet och barnen missar motion

Tävlar om klassresa

Projektet riktar sig till elever i årskurs 4, 5 och 6 och går ut på att barnen och deras föräldrar ska samla poäng, för att tävla om en klassresa.

Daltas det för mycket med barn nuförtiden?

Lisa Dahlström är projektledare Foto: SVT

– Sättet man uppfostrar sina barn på är upp till varje förälder. Däremot vill vi få mer aktiva och självständiga barn och därför kan man minska på skjutsandet, säger Lisa Dahlström, projektledare i Kalmar kommun.

Av de barnen SVT Nyheter Småland träffade på Lindsdalskolan säger de flesta att de cyklar till skolan. Ett fåtal åker buss och bara en uppger att hon blir skjutsad till skolan.

På frågan om vilka som cyklar till skolan var det många barn som räckte upp handen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet