Några av de delaktiga i projektet 4 Ess Foto: SVT

Projekt i Ljungby har minskat sjukskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

På vårdcentralerna Sländan och Kungshögen i Ljungby har sjukskrivningarna i diagnoserna psykisk ohälsa och smärta i rörelseapparaten sjunkit med upp till 48 procent bland kommunens medarbetare.

Det visar projektet Smart Samverkan Småland Sydost där försäkringskassan tillsammans med Arbetsmiljöverket, Region Kalmar, Region Kronoberg samt kommunerna Ljungby, Torsås och Vimmerby jobbar med att minska antalet sjukskrivna och förebygga psykisk ohälsa.

–  Vi har sett att det blivit mer deltidssjukskrivningar istället för att man är helt sjukskriven och det är positivt. Då är man kvar på sin arbetsplats samtidigt som rehabiliteringen sker, säger Hanna Petersson, avdelningschef för vårdcentralen Sländan.

Projektet 4 Ess ägs av Försäkringskassan och har pågått mellan 2016-2019. Det har delfinansierats av ett bidrag från EU som stod för 53 procent av projektets utlägg. Det som är annorlunda med projektet är att arbetsgivaren, patient, vårdcentral och försäkringskassan träffats tidigt i sjukskrivningsprocessen.

–  Kärnan i projektet är att vi har fasta tider för avstämningsmöte varje vecka. Vi har en särskild samtalsmall som är fokuserad på att arbetsgivare leder och driver mötet. Vi har även ett samtycke som patienten får skriva under för att vi ska kunna ge varandra tillräckligt med information om hälsa, säger Kerstin Petersson, projektledare för 4 Ess på Försäkringskassan.

Projektet fortsätter  

Trots att EU-bidraget är slut har de olika samarbetsparterna valt att fortsätta med projektet.  

– Vi har fått till oss av projektdeltagare att man upplever att det finns en gemensam plan och att vi alla som samverkar står bakom den. Det har också varit så positivt att vi fortsätter samarbetet ett år till, säger Hanna Petersson, avdelningschef för vårdcentralen Sländan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.