• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Ingrid Andersson

Protester mot biblioteksnedläggning i Linneryd

Idag stänger biblioteket i Linneryd, och det får boende i byn att samlas till en manifestation. De vill ha svar på vad kommunen egentligen vinner på att lägga ner verksamheten.

Tingsryds kommun har under året lagt stort krut på att komma till rätta med sitt ekonomiska underskott. Äldreboendet Lindegården i Linneryd avvecklades, skolan i Rävemåla ska stängas och filialbiblioteken i kommunen läggs ner.

Protesterna bland kommunens invånare har varit massiv. Äldre och anhöriga på Lindegården har uttryckt sin bestörtning och boende i Rävemåla planerar en friskola. Nedläggningen av biblioteken har genererat namninsamlingar i protest. Men besluten kvarstår och kommunen måste spara pengar.

Kräver svar från kommunen

Idag stänger Linneryds bibliotek och därför samlas boende där i en manifestation.

– Det här är viktigt. Vi tycker inte att man fattar demokratiska beslut i kommunen, säger Ingrid Andersson som är initiativtagare till manifestationen.

Via sociala medier och flygblad har informationen om manifestationen gått ut till invånarna och Ingrid Andersson hoppas på gensvar från kommunstyrelsens ordförande.

– Jag hoppas att Mikael Jeanson dyker upp här ikväll. Vi vill ha svar på vad kommunen egentligen sparar på det här. Man har inte lyssnat på folket som faktiskt har andra förslag på hur man kan spara pengar i kommunen. Man är maktfullkomlig, kör sitt race och lyssnar inte på oss som faktiskt bor här, säger hon.

Vad hoppas du få ut av det här?

– jag hoppas att vi kan få svar på våra frågor, om man verkligen vinner ekonomiskt på detta. Det är många knutna nävar i byxfickorna här, säger Ingrid Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer