Självtester för covid-19 kan nu hämtas ut via covidbussen i Nybro. Foto: Patrik Widegren/SVT

Provtagningsbuss parkerar i Nybro – fler ska kunna testa sig

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan de som bor i Nybro kommun hämta ut sitt covidtest från en minibuss. Det är Region Kalmar län som infört en mobil enhet för egenprovtagning i syfte att förstärka provtagningskapaciteten.

– Det är ett led i vårt försök att göra det mer tillgängligt och ännu en insats som gör att man inte behöver ha ett ombud, säger testsamordnare Andreas Delphin.

Minibussen ökar kapaciteten med 160 provtagningskit per dag. Bussen står vid hälsocentralen i Nybro och att den hamnade just i Nybro beror på att det varit svårare att få tid för provtagning där än på andra platser i länet.

– Ju mer utspridd smittan är, desto högre blir benägenheten att provta sig, säger Andreas Delphin.

Enheten kan flyttas

Minibussen kommer vara på plats i Nybro under denna vecka och nästa. Sedan ska regionen avgöra vart man har störst behov för den.

– Om det här är en bra metod kan det bli fler minibussar. Troligtvis kommer en variant av detta att finnas på Öland i sommar.

För att hämta ut ditt testkit måste du beställa ett test och boka en tid på 1177.se, precis som vid övrig egenprovtagning.

– Man är garanterad provsvar inom tre dagar, men i dag får 98% sitt provsvar dagen efter, säger Andreas Delphin.

Ett nytt problem att lösa

Anderas Delphin berättar för SVT att man nu håller på att arbeta fram en lösning för att förvara testerna vid utlämningsställena för provtagningskit under sommaren.

Nu lämnar man vanligtvis in sitt test i en låda som sedan töms. Men då proverna inte får överstiga 20 grader kommer testerna behöva kylas på något vis.

– Vi ska komma på nåt smart sätt att hantera det, så testerna håller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet