Pussy riot under ett performance i Sochi Foto: Morry Gash/ TT

Pussy riot-medlemmar föreläser i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks stadsbibliotek får ikväll högaktuellt besök av medlemmar från världsberömda ryska performancegruppen Pussy Riot.

Pussy Riot-medlemmarna Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij väckte stor uppmärksamhet när de i januari i år sökte asyl i Sverige, efter allt brutalare förföljelser i hemlandet Ryssland.

Idag väntar de på besked från Migrationsverket på ett asylboende i Storå, utanför Lindesberg. Då tog bibliotekarien Andreas Steiner i Västervik tillfället i akt och frågade om de ryska performancekonstnärerna kunde tänka sig en resa till Västervik:

Andreas Steiner, bibliotekarie på stadsbiblioteket i Västervik var den som bokade besöket av Pussy Riot-duon Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij. Foto: Privat

– Jag läste om det, när det briserade på riksnyheterna i januari. Som alla som är intresserade av internationell kulturpolitik har jag följt Pussy Riot på avstånd, jag tyckte det var intressant och blev gripen av deras självvalda exil här i Sverige. Jag tänkte att det här borde komma allmänheten till del, säger han.

Repression mot konstnärer i Ryssland

Föreläsningen på biblioteket, som kommer att tolkas från ryska, kommer dels bli en berättelse inifrån om Pussy Riots omtalade konstperformance, om rättegången mot flera av gruppens medlemmar men också mer allmänt om kulturklimatet och den repressionen mot konstnärlig verksamhet i Ryssland, berättar Andreas Steiner.

– Förhoppningvis blir det en bra intressant blandning av deras personliga reseberättelse och väg till Sverige och berättelsen om vad som hände med Pussy Riot, och vad som händer idag.

Lokalen på biblioteket har plats för ett 40-tal åhörare och Daniel Steiner hoppas på fullt hus:

– Jag hoppas och tror det. Det är inte allt för ofta vi får folk med den internationella digniteten hit till biblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.