Även kommunalrådet i Mönsterås, Anders Johansson (C), är optimistisk: – Rent tekniskt har vi konstaterat att det inte finns så många begränsningar, utan många kommunala möjligheter. Vid badstränderna skulle det kunna sitta en med information när badbryggorna sätts i och när vi tar vattenprover till exempel, säger han. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

QR-koder lyfter fram Mönsterås kulturhistoria

Uppdaterad
Publicerad

Digitala informationsskyltar med QR-koder ska hjälpa turister och lokalbefolkning att förkovra sig i Mönsterås kommuns kulturhistoria.

Det var den nyinflyttade Mönsteråsbon Shahzada Khurram Khan från Pakistan som kläckte idén om en enkel app för information om kommunens olika kulturhistoriskt intressanta platser.

– Jag flyttade hit 2016 och blev fascinerad av lokalhistoria, så jag reste runt i kommunen men lyckades inte hitta den information jag letade efter, säger han.

Dels fanns språkbarriären: De få informationsskyltar som fanns var på svenska. Dels fanns det inte information om vart man kunde åka för att hitta platserna samlad någonstans.

Har faktakollats

Appen han nu utvecklat bygger på att besökare som intresserar sig för Mönsterås kulturhistoria, eller bara råkar åka förbi, enkelt ska kunna scanna en QR-kod uppsatt vid platsen och få en text på ungefär dryga minuten uppläst för sig i mobilen.

Texterna, som kommer att finnas på flera olika språk, har faktakollats och kvalitetssäkrats av lokala intresseföreningar och hembygdsföreningar.

– Detta är en lättviktsapp som inte tar så mycket data i anspråk, något som är viktigt för den som använder mobilen utomlands, säger Shahzada Khurram Khan.

Kan användas till annat

Även om turisters behov använts som ledstjärna vid utvecklingen, går den att använda till mycket mer, tror Patrik Bylund, kulturchef i Mönsterås.

– Vi i kommunen kan helt styra innehållet. Du kommer även kunna ta del av massor med information från kommunen, till exempel kommande arrangemang, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.