Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningshelikoptrar flyttas från Oskarshamn

Publicerad

På fredagen flyttades två brandhelikoptrar som varit stationerade i Oskarshamn till sin hemmabas. Anledningen är att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu bedömer att brandrisken i Kalmar län har sjunkit.

Helikoptrarnas hemmabas ligger i Västerås och de återvänder nu dit. Förutom dessa helikoptrar finns ytterligare stycken i Västerås, samt två i Umeå – som kan rycka ut vid bränder i landet.

MSB fattar med jämna mellanrum beslut om var i landet deras helikoptrar ska placeras. Vid extrem brandrisk placeras de här helikoptrarna närmare de utsatta områdena. Skulle det alltså bli mycket torrt och varmt igen kan helikoptrarna komma att flyttas tillbaka till Kalmar län.

”Stod och darrade”

På räddningstjänsten i Oskarshamn har man uppskattat tryggheten med helikoptrarna i närheten den senaste tiden, men förstår dagens beslut.

– Vi är tacksamma över att de varit här en längre tid. Det har känts tryggt, säger Tobias Josefsson inre befäl.

– Det var ju väldigt varmt fram till för några veckor sedan och då hade vi en del bränder – då stod det och darrade ett tag.

Men Tobias Josefsson poängterar att det fortfarande är eldningsförbud i Oskarshamns kommun och i hela Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.