Här utbildas nattpatrullen för att kunna bistå med första hjälpen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hemtjänstpersonal ska hjälpa räddningstjänsten

Publicerad

Nybro kommun i Småland blir en av de första kommunerna i landet där en hemtjänstpatrull kan rycka ut för att bli först vid en olycksplats. Just nu utbildas nattpatrullen för att kunna bistå räddningstjänsten med första hjälpen-insatser vid bränder och olyckor.

– Det är ju en del i att öka tryggheten på landsbyggden. Vi har ju minst tio minuter innan vår enhet kommer till platsen. Hemtjänsten kommer ibland att var först på plats och kan då göra en första betydande insats, säger kursledaren Micael Wernström från räddningstjänsten i Nybro.

Utbildas för skarpa lägen

Carola Täck och Gunilla Hagman spetsutbildas i hjärt- och lungräddning. Men kommer också att utbildas för skarpa lägen vid bilolyckor och bränder. I ett första steg är det hemtjänstens nattpersonal som kommer att vara räddningstjänsten behjälplig.

– Vi är ju ändå ute på vägarna och kör, och har det hänt något handlar det ju om viktiga minuter, säger Gunilla Hagman som jobbar inom hemtjänsten.

Specialbilar med extrautrustning

Hemtjänsten i Nybro kommer att utrustas med fyra reflexmålade specialbilar med brandsläckare, sjukvårdsutrustning och hjärtstartare. Bilarna kommer också att förses med extralampor och gult blinkande varningljus. SOS Alarm kommer kunna se i sina system var bilarna befinner sig. 

– Det är så klart de vi hjälper som går i första hand, det här är ett andrahandsjobb för oss. Ser vi att vi har mycket att göra så är vi också ett sammansvetsat gäng. Och man kan ju ringa till de andra grupperna och be om hjälp, säger Carola Täck som deltar i kursen.

Start i oktober

Hemtjänstpersonalen utbildas i tre steg. Bland annat har de tagit hjälp av räddningstjänsten i väst som kommit en bit längre.

Hemtjänstens nattpersonal i Nybro kommer att kunna anropas av räddningstjänsten från och med oktober 2018 då projektet ska vara operativt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer