Fredrik Bratt, pressinformatör på polisen region syd. Foto: TT/Polisen

Fyrverkerier ett allt större problem för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Även den här nyårsnatten blev det stökigt på vissa håll i Småland på grund av fyrverkerier. Polisen ser att problemen med just fyrverkerier och smällare ökar och uppmanar föräldrar att ha koll på sina barn.

Bland annat krossades en ruta på en skola i Växjö under nyårsnatten och fyrverkerier avfyrades därefter inne i skolan. I Västervik sköt även flera ungdomar mot olika byggnader.

– De här skjutningarna kan lätt övergå i någon form av brottsbalksbrott. Det kan vara att man träffar någon och det rör sig om misshandel eller grov misshandel. I värsta fall kan det faktiskt sluta med dråp, säger Fredrik Bratt som är pressinformatör på polisen region syd.

Något som är anmärkningsvärt enligt Fredrik Bratt är att det är många ungdomar som avfyrar fyrverkerierna, vilket är olagligt eftersom det är 18-årsgräns på att både inneha och använda fyrverkerier. Han uppmanar nu föräldrar på att ha koll på sina barn.

– Många är under 15 år till och med, så någonstans är det någon vuxen som har brustit och försett de här ungdomarna och barnen med fyrverkerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.