Skolinspektionen förelägger Alvesta kommun att göra bättre utredningar av misstänkt kränkning. Foto: TT

Rasistiska kränkningar i skola måste utredas mer

Publicerad

Alvesta kommun har inte tillräckligt noga utrett de kränkningar som en elev uppgett att hon utsatts för. Det skriver Skolinspektionen i ett beslut.

Under 2018 anmälde en elev på en skola i Alvesta att hen utsatts för rasistiska kränkningar av andra elever, bland annat genom att hen fått Hitlerhälsningar riktade mot sig. I anmälan finns fler exempel på hur eleven utsatts när hen sagt ifrån till elever som uttalat rasistiska åsikter. Elevens föräldrar vände sig först till skolan men anmälde till Skolinspektionen i december 2018.

Men när händelserna har utretts av skolan har de utpekade eleverna inte fått tillräckligt specifika frågor om det inträffade, menar Skolinspektionen. Därför går det enligt Skolinspektionen inte att avgöra om det verkligen rört sig om kränkningar.

Händelser inte klarlagda

”Den utpekade eleven måste, för att en kränkning ska kunna konstateras, i vart fall få möjlighet att ge sin version av det inträffade. Eftersom skolan, såvitt framgår, inte har frågat de utpekade eleverna om de enskilda händelserna som X uppger sig ha varit utsatt för har händelseförloppen inte bekräftats. Skolan har inte heller på annat sätt försökt klarlägga vad som har inträffat vid respektive händelse.” skriver Skolinspektionen bland annat i sitt beslut.

Nu vill Skolinspektionen att Alvesta kommun gör en bättre utredning av händelserna och, om de kommer fram till att kränkningarna har inträffat, skyndsamt vidtar åtgärder. Kommunen ska göra detta senast den 22 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet