Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Målsägarbiträdet Rickard Sjöström berättar om hur kvinnorna som anmält befälet upplever rättegången.

Misstänks för sexofredanden – polisbefäl förnekar alla anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Polisbefälet som står åtalad för att ha sexuellt ofredat tre kvinnliga kollegor förnekar brott. På torsdagen inleddes rättegången mot mannen i Växjö tingsrätt. Mannen och de kvinnliga kollegor som anmält honom fanns i rättsalen för att ge sin bild av vad som hänt.

SVT Nyheter Småland har under veckan berättat om polisbefälet som misstänks ha ofredat flera kvinnliga kollegor. Han står åtalad för tre fall av sexuellt ofredande mot tre kvinnor han jobbat med.

Ett av fallen handlar om en kvinna som på en festlig tillställning satt och ammade sitt barn. Enligt kvinnan kom mannen då fram och tittade på bröstet och sa ”Det här har jag längtat efter att få se”.

Kvinnan som ammade och blottade sitt bröst kände obehag. Men här menar det åtalade polisbefälet att han syftade på att han var glad att kvinnan hade skaffat barn och familj. Han säger under rättegången att han inte menat det som en sexuell anspelning.

Ska ha tagit en kvinna på brösten

En annan kvinna beskriver också att mannen tagit ett ”rejält grepp” om hennes bröst i samband med en lek på en sommarfest. Kvinnan blev arg. När kvinnan tog upp det här med mannen drygt ett år efteråt så säger han att han inte minns att han har gjort det. Men på frågan om han har anledning att misstro henne berättelse, så svarar han nej.  Enligt kvinnan ska han ha sagt till andra på festen att han tagit på hennes bröst och jämfört dem med hans frus.

Kvinnan menar att mannen tog henne på brösten tre gånger och att det måste ha varit avsiktligt.

”Skitjobbigt att det är en kollega”

En tredje kvinna har anmält mannen efter en händelse vid en julfest. Kvinnan menar att mannen då ska ha frågat henne om ”de skulle gå hem och knulla”. 

– Jag hatar inte honom som person, men jag hatar de här sidorna hos honom. Jag skulle aldrig amma mitt barn om han fanns i samma byggnad, säger en av dem.

– Det är skitjobbigt att sitta här, det är ju en kollega, man vill inte anmäla en kollega. Det är inget allvarligt brott, men jag måste stå upp för mig själv.

Mannen nekar till samtliga anklagelser. Dom kommer den 4 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet