Under en lek med ögonbindel på ska befälet ha tagit på en kvinnlig kollegas bröst flera gånger. Det är nu en av de saker polisbefälet åtalas för.

Sexanklagade polisbefälet möter kvinnliga kollegor i rätten

Publicerad

I dag börjar rättegången mot det polisbefäl i Växjö som står åtalad för sexuella ofredanden mot tre kvinnliga kollegor.

I veckan har SVT Nyheter Småland rapporterat om polisbefälet i Växjö som misstänks ha ofredat en mängd kvinnliga kollegor.

Mannen, som är ett högt uppsatt befäl, ska ha tagit en kvinnlig kollega på brösten inför flera vittnen under en sommarfest. En annan kvinnlig kollega ska han ha ofredat genom att ha gjort ett uttalande med sexuell innebörd när hon satt och ammade sitt barn.

Båda händelserna inträffade under den tid som mannen arbetade i ett annat lokalpolisområde i Småland, under åren 2016 och 2017.

Fick nytt chefsjobb

Trots att anklagelserna mot befälet var kända inom polisen fick befälet ett nytt chefsjobb i Växjö så sent som förra året. Efter bara månader på den nya tjänsten inträffade en ny incident med en av befälets kvinnliga kollegor på polisens julfest, där han ska ha sagt ”Ska vi gå hem och knulla nu eller?” till henne.

Kvinnan anmälde händelsen på julfesten, och kort därpå kom anmälningar och vittnesmål från ytterligare åtta kvinnor från befälets förra arbetsplats. Tre av dessa anmälningar har nu alltså lett till åtal.

Kan få ha kvar jobbet trots fällande dom

Eftersom de misstänkta brotten skett inom polisen har utredningen gjorts av särskilda åklagarkammaren i Malmö, och åklagaren kommer att närvara via länk. Rättegången kommer att hållas i Växjö tingsrätt under torsdagen.

Mannen nekar till brotten och säger i flera fall att han inte minns händelserna.

Polisens personalansvarsnämnd skriver i sitt yttrande att befälet sannolikt kommer att få sparken om han fälls för flera av de sexuella ofredanden han anklagas för. Döms han däremot bara för ett av dem kommer han att få ha kvar sin tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer