Foto: SVT

En halv miljon för tvivelaktig diagnosmetod

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsykiatriska regionkliniken har betalat hundratusentals kronor för hörseltester som skulle visa på ADHD och schizofreni trots att det saknas stöd för att metoden fungerar.

Nyligen dömdes metoden ut av mediciniska experter på landstinget i Dalarna. Det rapporterar P4 Kronoberg

Ställa diagnos

Metoden som använts handlar förenklat om att man genom ljudsignaler via hjärnan ska kunna se om personen i fråga har ADHD eller schizofreni. Företaget bakom metoden, Senso Detect AB från Lund, marknadsför mätningarna som ett stöd för läkare när de sätter olika psykiatriska diagnoser.

Kontroversiell metod

Men det handlar om en omtvistad metod. Nyligen satte landstinget i Dalarna stopp för ytterligare mätningar efter att deras medicinska råd ansett att metoden inte hade tillräckligt vetenskaplig grund.

Pågick under fyra år

På rättspsyk i Växjö inleddes hörseltesterna 2009 och pågick i fyra år innan klinken satte stopp. Enligt P4 Kronoberg handlar det om kostnad på nära en halv miljon kronor som fakturerats för de olika mätningarna.

Ingen nytta

David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef, säger till kanalen att man såhär i efterhand kunnat konstatera att mätningarna inte haft någon nytta alls eftersom man kunnat konstatera att det saknats tillräckligt med vetenskapliga belägg för undersökningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.