Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här träffar räven Åke familjen utanför Växjö – se mer i klippet. Foto: privat

Räven Åke kan befinna sig i Gemlatrakten

Publicerad

I en grupp på sociala medier spekuleras det nu om det kan vara den tama räven Åke som befinner sig i trakterna kring Gemla utanför Växjö, men familjen där Åke var gäst innan han försvann är tveksamma till om det verkligen är han. 

– Vi har inte sett till Åke, han har inte kommit hem till oss ifall, säger Magnus Jönsson.  

Från augusti i år var den tama rävungen, som kallades Åke, ofta på besök i familjens trädgård i Ör utanför Växjö, men sedan mitten av oktober har han varit spårlöst försvunnen. 

I klippet kan du se bilder på Åke och höra berättelsen om hur han blev vän med familjen och deras katter. 

Historien har väckt stort engagemang 

Räven Åke har verkligen engagerat och i skrivande stund har över 53 000 sett videon. De senaste veckorna har flera personer i Gemlatrakten tagit bilder av en räv som rört sig i området. Nu spekuleras det i en Facebookgrupp om det kan vara Åke.  

Men när Magnus Jönsson tittar på några av bilderna, tror han inte att det är Åke. Det är dock inte helt lätt att avgöra på de lite suddiga bilderna, men det finns ett annat sätt att avgöra det. 

– Rävarna är ju ganska snarlika. Det enklaste sättet att ta reda på om det är Åke är att sätta sig på huk och ha en bit skinka i handen och fladdrar lite med den. Det lockar fram honom, det var så vi brukade göra och det lär han komma ihåg, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer