Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kan arbetsvilkoren på Ölands djurpark vara ett brott – hör juristen Erik Sjödin i klippet. Foto: SVT, Kennet Ruona/Lunds universtiet, Anna Palmqvist/Stockholms universitet

Experter reagerar på SVT:s avslöjande om Ölands djurpark: ”Bör hanteras av polis”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om arbetsvillkoren för gästarbetare på Ölands djurpark säger nu flera experter att parken kan ha gjort sig skyldiga till brott.

– Om det här stämmer kan det handla om människoexploatering, säger forskaren Erik Sjödin.

Att Ölands djurpark låtit gästarbetare jobba minst sex dagar i veckan, ofta långt mer än åtta timmar, för en lön på mellan sex och sjutusen kronor i månaden, kan vara brottsligt. Det menar Erik Sjödin, docent i arbetsrätt vid Stockholms universitet.

– Utnyttjandet är så pass grovt att det inte bör hanteras av fack och arbetsgivare utan av polisen, säger han till SVT Småland.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

”Uppenbart orimliga villkor”

Enligt Erik Sjödin skiljer sig arbetstiden och lönen som gästarbetarna vittnat om så kraftigt från de villkor som anges i kollektivavtalet, att de bör räknas som ”uppenbart orimliga”. Men grunden för att bevisa att det rör sig om människoexploatering är att den anställde är i beroendeställning till arbetsgivaren.

Där spelar även det faktum att gästarbetarna har en svag koppling till Sverige och dessutom bor och äter på parken in, menar Erik Sjödin.

– Om de skulle förlora sitt jobb är de också utan boende och mat vilket gör dem mer sårbara.

Hör hur han resonerar i klippet ovan.

Beroendeställning

Erik Sjödin får medhåll av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

– Med de uppgifterna är det uppenbart att detta inte är ett seriöst företag. Det kan handla om arbetslivskriminalitet. Det är inte helt ovanligt att oseriösa företag tecknar kollektivavtal för att ha som en snygg fasad utåt och framstå som seriösa.

Som SVT tidigare avslöjat visar parkens egna uppgifter om lön och arbetstider för den döde gästarbetaren Fanica Gherasim, att de betalat honom betydligt mindre än den lön som kollektivavtalet anger. Enligt hans familj fick han dessutom bara ut ungefär halva nettolönen i kontanter varje månad.

Parken vill inte svara

SVT har vid upprepade tillfällen sökt Ölands djurpark för en förklaring till varför den registrerade lönen skiljer sig från det som arbetarna fått ut, men de avböjer att kommentera med hänvisning till förundersökningen kring dödsolyckan. De gästarbetare som SVT pratat med, har dock uppfattat att boendet och maten som arbetsgivaren tillhandahöll, var en del av betalningen.

Att ta överdrivet betalt för mat och boende beskrivs i en statlig utredning som ett allt vanligare sätt att utnyttja utländsk arbetskraft.

– Vi såg att personalen fick en lön som var i enlighet med kollektivavtalet på pappret, men arbetsgivaren gjorde väldigt stora avdrag för mat, hyra eller lån, säger juristen Anita Linder, som ledde utredningen, till SVT utan att kommentera förhållandena på just Ölands djurpark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet