Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Gustavsson från LRF berättar om foderbristen Foto: TT

Foderbrist på Öland efter sommaren – blir fråga för regeringen

Publicerad

Den 12 september hölls ett krismöte för att få bukt med foderbristen hos lantbrukare i länet. Nu vill länsstyrelsen ha hjälp av regeringen för att lösa problemet.

Det handlar om transportstöd för att lantbrukarna ska kunna köpa foder från andra gårdar. Transporten utgör en stor del av kostnaden när det gäller inköp av foder, och nu har länsstyrelsen i Kalmar skrivit till landsbygdsminister Jennie Nilsson för att få ekonomiskt stöd till detta.

– Det stora problemet är att likviditeten för många lantbruksföretag redan nu är ansträngd. Detta vittnar både LRF, kreditgivare och foderproducenter om. Då kan ett transportstöd vara avgörande för många lantbrukare, säger landsbygdsdirektör Karin Bergman i ett pressmeddelande.

Foderlagren tomma

LRF i Mörbylånga är positiva till förslaget.

– Ett transportstöd skulle lindra konsekvenserna och det akuta ekonomiska läget för en enskilda lantbrukaren, säger Roger Gustavsson som är ordförande på LRF Mörbylånga.

– Situationen är allvarligare nu än tidigare då det fanns foderlager sedan 2017. Det är tomt nu och den ekonomiska situationen är mycket allvarlig för bönderna, säger han.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är brist på foder till boskapen på Öland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet