Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin informerade under tisdagens pressträff om de nya allmänna råden i Kalmar län. Foto: Hamed Karlsson

Region Kalmar län inför skärpta allmänna råd

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen höll Region Kalmar presskonferens med anledning av coronaviruset i länet. SVT Nyheter Småland fanns med på plats.

– Det här är en viktig gemensam kraftansträngning som nu görs och som förhoppningsvis bromsar smittspridningen. Dessutom ställs all publik verksamhet in på länsmuseet och Byteatern, säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin poängterar vikten av fysisk distans.

– Vi skärper nu uppmaningen om att hålla avstånd och uppmanar till att bara umgås med dem man bor med. Det innebär också att vissa aktiviteter som middagar, fester och firande av högtider just nu inte kan genomföras. Undantaget är naturligtvis nödvändig medicinsk vård.

Undvika frisörbesök

Dessutom menar hon att aktiviteter som massage och frisörbesök bör undvikas. Även arbetsgivare behöver ta ansvar nu.

– Precis som tidigare ser vi att många smittas på sina arbetsplatser. Därför är det viktigt att alla arbetsgivare tar ansvar och försöker underlätta så mycket som möjligt vad det gäller exempelvis distansarbete.

Allmänna sammankomster begränsas

Länsstyrelsen begränsar allmänna sammankomster och tillställningar till maximalt femtio personer.

– Det är inget roligt beslut att ta. Det kommer få stor påverkan på vår vardag men det måste få vara så nu, säger Peter Sandwall, landshövdning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.