Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kalmar län tvingas öppna ny avdelning för covid-patienter

Uppdaterad
Publicerad

För att möta den ökade smittspridningen öppnar Region Kalmar län en ny avdelning för covid-patienter på sjukhuset i Oskarshamn med åtta platser. Samtidigt har en patient för första gången sedan pandemin startade skickats till ett annat län för intensivvård.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge. Den fortsatt ökande smittspridningen har lett till att antalet inlagda med svår sjukdom i covid-19 legat på en hög nivå under lång tid. För att hantera situationen öppnar vi på tisdagen en avdelning med åtta vårdplatser vid Oskarshamns sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Ett annat tecken på det ansträngda läget är att regionen för första gången sedan pandemin inleddes har varit tvungna att skicka en patient till ett annat län för intensivvård.

Lika allvarligt läge som i januari

På måndagen fick totalt 51 patienter med covid-19 vård på sjukhusen i Region Kalmar län. Av dem behövde nio intensivvård i respirator. Enligt pressmeddelandet är läget nu lika allvarligt som när det var som värst i januari och det så kallade krislägesavtalet aktiverades.

– Skillnaden nu är att vi har varit på hög nivå under en längre period och ser inte någon nedgång, varken i smittspridning eller i antalet personer som är i behov av sjukhusvård, säger Johan Rosenqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer