De som kan jobba hemifrån rekommenderas också av Region Kalmar att inte testa sig. Foto: TT

Region Kalmar: Testa dig inte om du jobbar hemifrån

Publicerad

Folkhälsomyndigheten gick under torsdagen ut med nya karantänsregler och ett besked om vilka grupper som ska prioriteras vid testning. Nu följer Region Kalmar efter med egna giv, och rekommenderar alla som jobbar hemifrån att inte testa sig för covid 19.

– Vi fick ju en ny provtagningsindikation idag och det betyder att vi kommer rekommendera ut att den som har möjlighet att jobba hemifrån inte rekommenderas att testa sig. Det är den skillnaden det blir, säger Andreas Delphin, testsamordnare på Region Kalmar.

Hur detta ska fungera i praktiken är dock inte solkart. Region Kalmar har sedan en tid tillbaka placerat ut lådor med provtagningskit, som vem som helst kan nyttja.

– Sen kommer vi inte kunna sätta ut vakter vid varje låda som förhör folk om de kan jobba hemma eller inte, utan återigen förväntar vi oss att invånarna tar ett egenansvar, säger Andreas Delphin, testsamordnare på Region Kalmar.

”Inte jättestor skillnad”

Kommer det göra skillnad när det gäller det höga trycket på testningen?

– Svårt att säga. Jag tror inte det kommer bli en jättestor skillnad. För jag tror att viljan att provta sig, viljan att veta är så pass stor, så väldigt många som inte rekommenderas att testa sig kommer att göra det ändå, säger Andreas Delphin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer