Region Kronoberg satsar på isoleringsenhet i Skåne

Publicerad

Efter ebolaepidemin vill Södra sjukvårdsregionen, där Region Kronoberg ingår, ha en god beredskapsnivå inför en nytt smittsamt sjukdomsutbrott. Därför utvecklas nu en särskild högisoleringsenhet i Malmö som ska kunna ta emot patienter med högsmittsamma infektioner.

Redan idag finns en högisoleringsenhet i Linköping, men efter ebolaepidemin 2014-2015 har behovet av ytterligare en specialistenhet i Sverige för att klara internationella epidemier diskuterats mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB.

Södra sjukvårdsregionen har varit överens om att det är viktigt att ha beredskap den dag en ny internationell epidemi bryter ut och det behövs beredskap för att kunna ta emot patienter med allvarliga och högsmittsamma infektioner.

Solidarisk finansiering av regionerna

Södra sjukvårdsnämnden har därför beslutat att en ny högisoleringsenhet ska utvecklas på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Finansieringen görs av Södra sjukvårdsregionen, som består av Landstinget Blekinge, Region Kronoberg, Region Halland och Region Skåne.

Enheten kommer att ta emot patienter från dessa regioner och vid behov från andra delar av landet.

På plats nästa år

– Det här är ett viktigt beslut som vi har arbetat intensivt för. Det är så klart inte tillräckligt med bara en högisoleringsenhet den dag vi får ett flertal svårt smittsamma patienter. Vi ska kunna ta hand om våra patienter inom Södra sjukvårdsregionen, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Planen är att enheten ska vara på plats på Skånes universitetssjukhus under 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer