Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regiondirektör Martin Myrskog motivera varför man panikpausar all testning för allmänheten i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Kronoberg pausar all provtagning: ”Absolut nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningen av covid-19 pausas i Region Kronoberg, på grund av att laboratorierna inte mäktar med att analysera testerna.

– Detta är en absolut nödvändig åtgärd, annars hade vi inte vidtagit den, säger Martin Myrskog, regiondirektör på Region Kronoberg.

– Vi gör detta av två skäl. Vi behöver säkerställa att de proverna som kommer in, att det kan lämnas ut svar på dem. Dessutom: Dröjer det väldigt lång tid att få svar så spelar svaren mindre roll gentemot allmänheten, säger Martin Myrskog under en digital pressträff på onsdagen.

Från och med idag stoppas möjligheten att boka ett PCR-test helt för allmänheten i Kronobergs län. Vård och omsorgspersonal kommer dock fortfarande att kunna testa sig, enligt regionen.

Ensamma i landet

Än så länge är Kronoberg ensamma i landet med att helt pausa testningen, men man beskriver det som ett nationellt problem som bottnar i att Folkhälsomyndighetens kvot för hur många PCR-tester man kan analysera per region är för lågt i förhållande till hur många tester som nu lämnas in. Kronobergs kapacitet har höjts idag från 1200 till 1800 tester per dag.

– Problemet för oss är ju taket, när vi slår över taket så blir det väldigt svårt att göra något annat. Då blir det än viktigare att fråga vilka grupper det är som behöver ett PCR-test, säger Martin Myrskog.

9000 tester kom in i på två dagar

Planen är ta fram en prioriteringsordning för vilka som i första hand behöver testa sig, och tillämpa den ordningen för de 1800 tester per dag som man har kapacitet till. Från och med måndag ska prioriterade grupper därmed åter kunna testa sig i regionen.

Kronoberg ser nu en kraftigt ökad smittspridning. Bara under måndagen och tisdagen lämnades omkring 9000 pcr-test in i regionen. Det kan ställas mot Kronobergs kvot för analys som under en hel vecka är 7800 prover.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer