Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christian Romin Blomkvist Foto: SVT

Region Kronoberg gör som grannlänet – stoppar ungdomsmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya konstaterade covidfall i Kronobergs län passerade 1000 vecka 16. Det är den näst högsta siffran hittills. Endast vecka 53, under den andra vågen, hade fler smittade.

Region Kronoberg väljer att möta den höga smittspridningen med två åtgärder. Dels ska den delvisa distansundervisningen på gymnasiet fortsätta maj månad ut, dels ska inte ungdomar tävla eller spela matcher till och med den 16 maj. 

– Vi har gått från att vara det län som hade minst fall per 100 000 invånare till att nu ligga bland de tre i topp i Sverige. Det har gått väldigt snabbt med hög smittspridning. Vi måste se till våra lokala förutsättningar, och nu kan vi inte öppna upp, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

”Gör inte Valborg till en förlängning”

Regionen rapporterar också att tre personer avlidit med covid-19, att 47 personer vårdas på länets sjukhus varav nio får intensivvård. Totalt har nu 18 890 personer konstaterats smittade i länet. 

– I Kronobergs län har vi haft en väldigt brant uppåtgående kurva, framför allt i åldrarna tio till 24 år, och då är det inte läge att öppna upp på något sätt. Vi måste hålla i några veckor till, säger Christian Blomkvist. 

Han skickar också med en uppmaning. 

– Se nu till att Valborg inte blir en anledning till att förlänga detta, utan se till att vi kan släppa på de lokala restriktionerna den 16 maj. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer