Region Kronoberg vill se hårdare straff för den som ger sig på vårdpersonal på akuten. Foto: Isabell Höjman/TT

Vill se strängare straff för angrepp mot akutpersonal

Publicerad

Den som angriper personal på akutmottagningar bör kunna dömas mycket hårdare än idag. Det är innebörden av ett förslag från Region Kronoberg till regeringen.

Sedan nyår gäller lagen om blåljussabotage. Lagen innebär att den som attackerar eller försvårar polis, brandkår eller ambulanspersonals arbete kan dömas till långa fängelsestraff. I normalfallet kan blåljussabotage ge upp till fyra år i fängelse, men i grova fall kan det bli tal om livstidsstraff.

I en skrivelse till regeringen berättar Region Kronoberg att man har problem med hot och våld mot sin vårdpersonal.

”Region Kronoberg anser att personal på akutmottagningen har samma behov av skydd i sitt arbete med att akut rädda liv, som de yrkeskategorier som omfattas av nuvarande lagstiftning”.

Man uppmanar därför regeringen att även inkludera anställda på landets akutmottagningar i det straffstättsliga skydd som lagen om blåljussabotage ger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer