Det råder just nu akut blodbrist i Kalmar län. Foto: Marcus Ericsson/TT

Region larmar – akut blodbrist i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län larmar nu om att det råder akut blodbrist inom sjukvården i Kalmar län. Nu vädjar man till både etablerade och nya blodgivare att göra en insats.

Bristen gäller enligt regionens blodcentralssamordnare Kim Hägerström samtliga blodgrupper, men främst blodgrupperna A och B.

– Även om vi köper in blod från andra regioner har vi en bristsituation och därför behöver vi omgående fylla på våra lager, säger Kim Hägerström i ett pressmeddelande.

Regionens vädjan går framförallt till de etablerade blodgivarna, men även nya blodgivare hälsas just nu extra välkomna skriver regionen.

I Region kronoberg är situationen just nu den motsatta. Förra veckan rapporterade P4 Kronoberg om att regionen stoppar nya blodgivare då kön till blodgivningen blivit extremt lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.