Foto: SVT/Danijel Ivic

Regionanställd tog emot muta

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom Region Kronoberg döms för att ha tagit emot en muta i form av två verktygsskåp som tillsammans var värda cirka 25 000 kronor.

Straffet blir villkorlig dom och han slipper böter, eftersom han på arbetsgivarens uppmaning sagt upp sig från sitt jobb. Mannen döms också för trolöshet mot huvudman.

De två personer som döms för att ha mutat mannen slipper också böter, eftersom domen innebär att det kommer att bli svårt för deras företag att delta i offentliga upphandlingar i framtiden till följd av domen. Även de klarar sig undan med villkorlig dom. 

Det är uppenbart att skåpen levererades för att Region Kronoberg ansågs vara en god kund och att mannen som tog emot dem hade en nyckelbefattning vid beställning av sådana produkter som företaget säljer, anser Växjö tingsrätt. 

De dömda männens företag döms att betala 100 000 kronor i företagsbot. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.