Vaccinsamordnarens farhåga: ”Anställda uppmanas ljuga för att få vaccin”

Uppdaterad
Publicerad

På dagens presskonferens pratade vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal om hur vaccinplanen för regionen ser ut. Hon spände också blicken i alla arbetsgivare då regionen fått signaler om att anställda uppmanas ljuga om att de är i riskgrupp

Lena Andersson Nazzal inledde dagens presskonferens i dur, då hon berättade att regionen nu passerat 100 000 givna vaccindoser. Dock är man ännu inte framme vid nästa grupp, utan ligger kvar vid vaccineringen av 55+.

– Vi har ganska många kvar i gruppen 55-59. 50-åringarna kanske får vänta till vecka 24, men det kan gå snabbare om det kommer mer vaccin.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

En preliminär tidsplan säger nu att åldergrupp 50-54 kan få vaccinet i mitten av juni, även 45-49 i mitten av juni, och 40-44 sluten av juni, för att sedan fortsätta nedåt.

Spände blicken i arbetsgivare

Andersson Nazzal avslutade sedan med att höja tonen mot länets arbetsgivare. Detta då det kommit signaler på att arbetsgivare uppmanar sina anställda att ljuga för att gå före i vaccinkön.

– Vi har fått signaler att det finns arbetsgivare som uppmanat anställda att uppge att de är i riskgrupp för att kunna gå före i kön och få en vaccinationstid. Det gör oss väldigt upprörda och det får absolut inte förekomma, säger Lena Andersson Nazzal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet