Region Kalmars självplockslådor för provtagningskit mot covid-19 i länet gapar ofta tomma. Foto: SVT

Regionen vill stoppa hamstring av covidtester – väktare bevakar lådorna

Publicerad

Trycket för att testa sig mig covid-19 är just nu skyhögt. Detta har lett till att Region Kalmar satt in väktare för att bevaka lådorna med självtester, då många plockar på sig fler tester än vad man behöver.

SVT har flera gånger berätta att covidtesterna vid regionens självtestningslådor tar slut. Detta beror delvis på att intresset för att testa sig är stort, men också på att att personer passar på att plocka några extra tester för framtida behov.

För att stoppa hamstringen har Region Kalmar vid flera tillfällen satt in väktare, det berättar P4 Kalmar. Även vårdpersonal har fått i uppgift att bevaka lådorna vid vårdcentraler.

Testsamordnaren Andreas Delphin har tidigare berättat för SVT att man inte kan lösa problemet genom att bara fylla på med fler tester, då laboratoriet i Linköping inte har kapacitet nog att möta det stora behovet.

KLIPP: Andreas Delphin berättar varför testerna tar slut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör testsamordnare Andreas Delphin berätta om orsakerna till brist på covidtest i självplockslådorna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet