Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg. Foto: TT/pressbild Region Kronoberg

12 miljoner förra året – så vill Region Kronoberg sänka kostnaden för nätläkarbolag

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för till nätläkarbolag har ökat stort de senaste åren. I Region Kronoberg fördubblades kostnaden för utomlänsersättning mellan 2019 och 2020. Nu etablerar sig nätläkarbolag Kry i Älmhult, och det kan bidra till en kostnadsminskning för regionen.

Regionerna betalar idag en utomlänsersättning när det nätläkarbolaget som patienten använder finns i ett annat län. Kostnaderna variera för olika typer av besök men SKR, Sveriges kommuner och regioner rekommenderar en ersättning på 500 kronor per nätläkarbesök.  

I takt med att fler använder nätläkarbolag som till exempel Kry, Min Doktor och Mindler har kostnaden för utomlänsersättningen ökat. I Region Kronoberg gjordes 14 428 besök 2019, och 2020 hade det ökat till 28 688 besök. Det har gjort att kostnaden ökat, och förra året betalade Region Kronoberg över 12 miljoner i utomlänsersättningen.  

Regelverket ska ses över

Region Västra Götaland planerar att sluta att betala utomlänsersättningen för nätläkarbesök nästa år och fler regioner har efter det tittar på frågan. Region Kronoberg vill också se över regelverket med det inte är helt enkelt att lösa det juridiskt.  

– Det är ett gammalt regelverk som egentligen gäller fysiska besök. Om man åker till ett annat län och besöker en vårdcentral där så får Region Kronoberg betala för det. Sedan har det inte funnits något specifikt regelverk för de digitala besöken och därför har situationen blivit väldigt konstig, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande i Kronoberg.

Krys vårdcentral i Älmhult kan minska kostnaderna

Kry som är det största nätläkarbolaget har nu etablerat sig i Älmhult och öppnat en vårdcentral där. Det kan komma att minska kostnaderna för Region Kronoberg när företaget nu finns i länet. 

– Nu kommer vi tillsammans med Kry försöka hitta ett sätt så att de besöken som Kronobergarna gör digitalt hos dem inte blir ett utomlänsbesök utan ett inomlänsbesök. Då kan vi hantera det med det vanliga regelverket och då blir det både bättre och billigare för oss som region, säger äger Mikael Johansson (M).

Enligt Krys regionchef för södra Sverige kan det avtalet bli klart inom några månader. 

– Det är tekniska lösningar som ska på plats för att vi ska kunna registerna våra vårdbesök i Kronoberg. Min förhoppning är att de ska ske inom den närmaste framtiden, säger Petter Davidsson, regionchef för Kry i södra Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.